Kancelář

Zádveřice-Raková

160, 763 12

 

 

 

 

 

Co je dřevostavba a jaké jsou její druhy

 
Tisk
Skeletové dřevostavby (lehký dřevěný skelet)

Skeletové dřevostavby (lehký dřevěný skelet)

Andrea Kaštanová | Středa, 03. prosinec 2014 |

V rámci skeletových dřevostaveb můžeme rozlišit dvě podskupiny – lehké dřevěné skelety a těžké dřevěné skelety.
Lehký dřevěný skelet, označovaný také jako Two by Four, je odvozen od nejrozšířenějšího smrkového, fošnového profilu 2" x 4", tedy cca 50 x 100 mm...

 

Celá stavba je skládána jako stavebnice přímo na místě prakticky z jednoho fošnového profilu, z něhož se vytvoří základní kostra domu, a ztužení z deskových prvků, nejčastěji cementovláknitých či dřevoštěpkových desek, které se hřebíky nebo sponkami kotví na nosnou konstrukci a spolupodílejí se na její statice.

 

Prostor mezi jednotlivými sloupky rastru se vyplňuje tepelnou izolací, což je důvodem pro menší tloušťku stěny dřevostavby oproti zděnému domu. Tenčí stěny znamenají více prostoru v pokoji. Moderní dřevostavby využívají i profily jiného rozměru než 2" x 4", ale cílem je, aby četnost prvků byla co nejmenší.

 

Doba realizace je delší než u panelových dřevostaveb, ale nevyžaduje náročnou investici do výrobního závodu. Tento způsob výstavby je proto dostupnější i pro menší regionální firmy. Některé z nich však mají problém s dodržením technologické kázně a kvality.

 

Hlavní výhody:

1. Montáž přímo na staveništi

Systém nevyžaduje přítomnost těžké techniky, lze využít místních pracovních sil i materiálu. Možnost sledovat každý detail domu a zmapovat si skladbu vrstev ve vznikajícím sendviči.

 

2. Jednoduchost a flexibilita

Snadná montáž jednotlivých dílů. Ideální pro menší regionální firmy, je však nutné dodržet potřebnou technologickou kázeň. Díky jednoduchosti stačí řemeslníků méně.

 

3. Kombinace s jinými technologiemi

Dobře se kombinuje s těžkým skeletem či zděnou stavbou. Na fasádu lze použít tradiční omítku, ale i zavěsit dřevěný rošt nebo nalepit cihelné pásky.

 

4. Možnost úpravy dispozic

Nebývá problém s drobnými úpravami v projektu (posunutí příčky, přemístění okna či dveří).

 

5. Chatky i vícepodlažní budovy

Sloupková konstrukce může být starý dřevník, zahradní domek stejně jako vícepodlažní stavba, bytová či administrativní.

1. Montáž přímo na staveništi

03 P2230034Systém nevyžaduje přítomnost těžké techniky, lze využít místních pracovních sil i materiálu. Pro technicky založeného stavebníka představuje možnost sledovat každý detail domu a zmapovat si skladbu vrstev ve vznikajícím sendviči.

 

2. Jednoduchost a flexibilita

04 P2230038Snadná montáž jednotlivých dílů může svádět k názoru, že stavbu zvládne každý. Systém je ideální pro menší regionální firmy, je však nutné dodržet potřebnou technologickou kázeň. Jako každá jiná stavba, vyžaduje i sloupkový systém kvalifikované a zkušené řemeslníky, ale díky jednoduchosti jich stačí minimum.

 

3. Kombinace s jinými technologiemi

05Technologie lehkého dřevěného skeletu se dobře kombinuje s těžkým skeletem či zděnou stavbou. Vyzděním jádra domu plnými pálenými či vápenopískovými cihlami lze zvýšit tepelnou akumulaci, použití jílových tvárnic zajistí optimální vlhkost vnitřního prostředí. Na fasádu lze použít tradiční omítku, ale i zavěsit dřevěný rošt nebo nalepit cihelné pásky.

 

4. Možnost úpravy dispozic

06Pokud se stavebník v průběhu montáže rozhodne pro drobné úpravy v projektu, například zvětšení prostoru posunutím příčky nebo přemístění okna či dveří, nebývá s takovým řešením problém, protože fošnový profil se používá stejný pro celou stavbu a stačí ho pouze na místě upravit.

 

5. Chatky i vícepodlažní budovy

700-248-2Máte na zahradě starý dřevník nebo seník z půlených kuláčů? V podstatě se jedná o jednoduchou sloupkovou konstrukci. Zahradní domek dokáže tímto způsobem postavit každý zručný kutil, do rodinného domu by se ale pouštět neměl. Ve světě se celkem běžně používají i stavby vícepodlažní, bytové i administrativní, u nás zatím kvůli zkostnatělé legislativě nikoli.

 

Style Selector

Layout Style

Background Image